Сьогодні чимало країн пропонують українцям безкоштовне навчання за кордоном. Однак, чи насправді все видається таким безхмарним?

Так, в мережі Інтернет можна знайти чимало інформації про те, що за кордоном у ряді європейських країн можна отримати вищу освіту безкоштовно. Однак це стосується лише окремих державних вишів, у приватних доведеться викласти від 3 до 20 тисяч євро за рік навчання.

Але навіть за умови безкоштовного навчання потрібно врахувати, що впродовж навчання неодмінно прийдеться витратитися на придбання навчальних матеріалів, харчування, проживання тощо. Зокрема, якщо скласти університетські витрати та витрати на навчальне забезпечення, вийде до 500 євро на рік навіть за умови безкоштовного навчання.

Для того щоб знімати кімнату у гуртожитку, мати медичну страховку (без неї – ніяк), харчуватися, і купувати всі необхідні навчальні матеріали, студенту доведеться розраховувати на суму до 1000 євро на місяць. І хоча економний студент зможе вкластися навіть у 500-700 євро на місяць залежно від країни, безсумнівно, це суттєві гроші для пересічного українця. Однак, у більшості країн Європи “прожитковий мінімум” значно перевищує згадану суму.

До цього ще можуть додатися проблеми із вивченням мови, адже навчання за кордоном передбачає досконале володіння принаймні однією з іноземних мов: англійською, німецькою або мовою країни навчання. У середньому здача мовного тесту, який підтвердить знання німецької або англійської мов, коштуватиме абітурієнту 3000-5000 гривень. І списати не вдасться.

Ряд країн вимагають підтвердження, що студент має достатньо коштів на своєму банківському рахунку для того, щоб прожити цілий рік у обраній країні. В середньому цей показник для студента визначено близько 8000 євро, які можна витрачати з моменту отримання візи і приїзду в обрану країну.

Для багатьох дітей і батьків освіта за кордоном – це мрія. Але, як і будь-яке сильне бажання, воно часто буває продиктовано більшою мірою емоціями, ніж логікою. Кожен з популярних серед українців варіантів продовження освіти має як позитивні, так і негативні аспекти. Важливо також розуміти, де дитина воліє жити в майбутньому, чи збирається вона повертатися в Україну. Кидатися в погоню за європейським дипломом варто тільки після того, коли ви ретельно зважите всі «за» й «проти».

Поширити це…

Мукачівський державний університет