Шипшина – дика троянда Закарпаття

Дика троянда, відома всім як шипшина. Її можна по праву вважати однією з найцінніших лікувальних рослин. У давнину її прозвали «лісовим лікарем» за особливий чудодійний лікувальний склад ягід.
У рослинному світі плоди шипшини мають найвищу вітамінну активність. Вони містять вітамін С, каротин, вітаміни В2, Р, К, Е. У плодах шипшини аскорбінової кислоти міститься у 10 разів більше, ніж у смородині та до 50 разів більше, ніж у популярних лимонах.
Плоди шипшини використовують також і в харчовій промисловості. З них готують варення, джем, пастилу, пюре, повидло, компоти, сік, сироп, киселі, причому в процесі переробки втрачається не більше 35 % вітамінів.
Шипшина має цікавим смаком, який відмінно поєднується з куркою, свининою чи м’ясом качки. Варення можна змішати з гірчицею, щоб вийшов кисло-солодкий соус, додавати до соєвого соусу. В Словаччині шипшину використовують при виготовленні безалкогольного напою Cockta. Варення з шипшини можна додавати в печиво або бісквіти. Плоди шипшини придатні для виробництва цукерок, мармеладу, драже, а концентровані препарати з них додають до кондитерських виробів для їх вітамінізації. З них готують наливки, безалкогольні напої, вина, чайно-кавові сурогати, які відзначаються ароматичністю, що зумовлена наявністю ефірних олій. Підсмажені на легкому вогні плоди використовують для приготування «кави», яка має запах ванілі.
Про цінність «дикої закарпатської троянди» дізналися студенти на факультативі «Закарпатська кухня», під час якого студенти вивчили та набули практичних навичок з технології приготування повидла з плодів шипшини. Дивіться що вийшло!

Поділитися:Buffer this pageEmail this to someoneShare on FacebookShare on VKTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this page